Tieto chaty vo Vysokých Tatrách môžete navštíviť aj v zime

Tieto chaty vo Vysokých Tatrách môžete navštíviť aj v zime

Dovolenka vo Vysokých Tatrách má svoje čaro. Ak ju aj v zime chcete stráviť aktívne, vyberte sa na jednu z horských chát, ktoré sú pre turistov otvorené aj v tomto ročnom období. Pokiaľ hľadáte nápady na príjemnú a nenáročnú turistiku, ideálnym tipom na výlet v zasneženej krajine sú tieto ľahšie dostupné chaty: 

Bilíkova chata (1 255 m. n. m.)

Ak si zimnú atmosféru užívate radšej z tepla a pohodlia, táto chata vám to umožní. Z Hrebienka sa k nej dostanete po zelenej značke len za 5 minút. Pokiaľ si však chcete chutné jedlo, teplé nápojej či dokonca horúcu saunu dopriať až ako zaslúženú odmenu po túre, vydať sa k nej môžete menej frekventovanou trasou napríklad z Tatranskej Lesnej. To vám potrvá približne 1,5 hodiny po zelenej a žltej značke. Chata je otvorená celoročne a nájdete v nej aj ubytovanie na izbách či apartmánoch s vlastnou kúpeľňou.

Rainerova chata (1 301 m. n. m.)

Rainerova chata je slovenským unikátom, pretože ide o najstaršiu a najmenšiu chatu vo Vysokých Tatrách. Dostanete sa k nej približne za pol hodinu priamo z Hrebienka po červenej značke. Trasa je veľmi jednoduchá a ľahko dostupná. Okrem malého občerstvenia v chate nájdete aj zaujímavú expozíciu histórie horských nosičov a v zimnom období vás pred chatou privíta obrovský betlehem zo snehu, postavený samotným chatárom. Chata je otvorená každý deň od 9:00 do 16:00 bez možnosti ubytovania.

Rainerova chata

Zamkovského chata (1 475 m. n. m.)

Ďalšou chatou, na ktorú sa dostanete rovno z Hrebienka je Zamkovského chata. Dostať sa k nej vám zaberie asi hodinu. Z Hrebienka vás k nej nasmeruje červená značka, ktorá vedie po nenáročnej trase smerom na Skalnaté pleso. Ide o ľahkú a príjemnú túru, vhodnú aj pre rodiny s deťmi. Cestu vám spríjemnia krásne výhľady na tatranskú kotlinu, či fascinujúci Obrovský vodopád. Chata je otvorená každý deň od 7:30 do 22:00 a okrem širokej ponuky jedál a nápojov, ktoré vás po túre zahrejú, tu môžete stráviť aj noc. Ak budete mať chuť na náročnejšiu túru a patríte k skúseným zimným turistom, môžete odtiaľto pokračovať na Téryho chatu, ktorú spomíname nižšie.

Chata pri Zelenom plese (1 550 m. n. m.)

Ak máte chuť na trochu dlhšiu túru po iných chodníčkoch ako v okolí Hrebienka, chata pri Zelenom plese je na to ako stvorená. Chata sa nachádza v rozprávkovom prostredí na brehu krásneho Zeleného plesa obklopeného tatranskými štítmi. Najčastejšia prístupová cesta vedie po žltej značke zo zastávky Biela voda a zaberie vám približne 3 hodiny. Hneď ako sa však dostanete na chatu a ochutnáte úžasnú parenú buchtu s teplým čajom, na trojhodinovú túru v mrazivej zime úplne zabudnete. A ak sa vám na chate zapáči, stráviť tu môžete aj noc. Ubytovanie však odporúčame zarezervovať vopred. Ak vám je Chata pri Zelenom plese málo, pokračovať z nej môžete náročnejším výstupom na nižšie spomínanú Chatu Plesnivec.

 

Sliezsky dom (1 670 m. n. m.)

Ticho a pokoj zasneženej krajiny si môžete užiť aj po ceste na Sliezsky dom. A nielen to! Sliezsky dom je, narozdiel od predošlých tipov, aj hotel – a nie len taký obyčajný. Ide o najvyššie položený hotel na Slovensku, ktorý vám ponúka krásne horské prostredie, luxusné ubytovanie či príjemný wellness. Dostanete sa k nemu po nenáročnej asfaltovej ceste, ktorú strieda príjemná lesná cestička. Z Tatranskej polianky budete nasledovať zelenú značku a tá vás po 2 hodinách privedie až na toto čarovné miesto. Ak si na Sliezskom dome chcete len vychutnať krásne výhľady a dobré jedlo, reštaurácia je pre vás k dispozícii od 7:00 do 22:00.

Chata pri Popradskom plese (1 494 m. n. m.)

Výlet na Chatu pri Popradskom plese tiež patrí k príjemným trasám, ktoré bez problémov zvládnete zdolať aj v zimnom období. Táto chata stojí pri štvrtom najväčšom plese a je najnavštevovanejšou chatou vo Vysokých Tatrách. Nájdete v nej chutné občerstvenie aj pohodlné ubytovanie hotelového typu. Vydať sa k nej môžete napríklad zo Štrbského plesa po červenej + zelenej značke a zaberie vám to približne 1 hodinu 20 minút. Chata je otvorená celoročne a ak ste ju už navštívili v lete, rozhodne si ju nenechajte ujsť pod snehovou pokrývkou.

Majláthova chata (1 494 m. n. m.)

Ďalšou chatou na brehu Popradského plesa je Majláthova chata. Táto chata je vzdialená len minútu chôdze od Chaty pri Popradskom plese. Ide síce o menšiu stavbu, no krásou rozhodne nezaostáva. Rovnako aj tu si môžete vychutnať rôzne dobroty, ktoré vás zahrejú či využiť možnosť ubytovania. Na chate vás privítajú už od 6:00. Jednou z ciest, ktorá vás privedie k chatám pri Popradskom plese je aj trasa po modrej značke zo zastávky električky Popradské pleso. Potrvá vám to približne hodinu.

Chata pod Soliskom (1 840 m. n. m.)

Horská chata pod Soliskom je najmladšia vysokohorská chata Vysokých Tatier. Nájdete v nej chutné občerstvenie aj ubytovanie v luxusných izbách či nocľahárni. Na chatu sa dostanete približne za hodinu a pol zo Štrbského plesa po modrej značke. Ak si chcete krásne výhľady z tejto chaty užiť bez námahy, využiť môžete lanovku, ktorá sem premáva. Zo Štrbského plesa vás sem vyvezie 4-sedačková lanovka približne za 7 minút.

Téryho chata (2 015 m. n. m.)

Na najvyššie položenú chatu – Téryho chatu sa dostanete z Hrebienka cez vyššie spomínanú Zamkovského chatu. Odtiaľto vás k nej dovedie zelená značka. Výstup trvá približne 2 hodiny a v zimnom období vás ku chate dovedie tyčové značenie. Výhľad z Téryho chaty rozhodne stojí za to. V prípade dobrých podmienok uvidíte krásne tatranské štíty spolu s Lomničákom. Chata je otvorená od 7:00 do 22:00 a nájdete v nej bohatú ponuku jedál, nápojov aj nocľah.

Zbojnícka chata (1 960 m. n. m.)

5 a pol hodinová turistická trasa sprístupnená aj v zime vás privedie ku krásnej chate, v ktorej sa zahrejete pri krbe, teplej polievke, chutnom čaji a stráviť tu môžete aj noc. Trasa vedie z Hrebienka cez Vodopády Studeného potoka, Starolesniansku poľanu až k Zbojníckej chate. Aj v tomto prípade ide o túru, na ktorú potrebujete dobrú výbavu a prípravu.

Chata Plesnivec (1 290 m. n. m.)

Na chatu sa dostanete z vyššie spomínanej Chaty pri Zelenom plese po červenej + zelenej značke približne za 2 hodiny. Jednoduchšia trasa s trvaním 1 hodina 20 minút vedie z obce Tatranská Kotlina po modrej + zelenej značke. Táto chata je však počas zimnej sezóny (1. 11. – 15. 6.) otvorená iba počas víkendov a sviatkov. V tomto čase v nej nájdete zahriatie vo forme občerstvenia aj nocľah.

Skalnatá chata (1 725 m. n. m.)

Ako už názov naznačuje, chata sa nachádza pri Skalnatom plese len kúsok od lanovky, ktorá sem premáva z Tatranskej Lomnice. Zo Skalnatej chaty sa môžete ďalej vyviezť lanovkou až na známy Lomnický štít. Ak si chcete dopriať dobrodružnejšiu cestu, môžete prísť po vlastných taktiež z Tatranskej Lomnice po zelenej značke približne za 4 a pol hodiny. Okrem toho je chata výborne prístupná aj pre skialpinistov. Nájdete v nej hrejivé útočisko, výborné jedlo a stráviť tu môžete aj noc.

Pokiaľ patríte k skúseným zimným turistom a máte chuť na väčšie dobrodružstvo, môžete sa vydať na jednu z chát, ktoré spomíname nižšie. Ide však o ťažšie dostupné chaty, ktoré neskúseným turistom neodporúčame v zimnej sezóne navštevovať. Ak sa ich aj po zvážení rozhodnete navštíviť, na cestu sa dobre vybavte a preverte si stav i dostupnosť týchto trás.

Späť na blog

Pridať komentár

1 z 3