Ako sa čo najlepšie pripraviť na hrebeňovku Nízkych Tatier

Ako sa čo najlepšie pripraviť na hrebeňovku Nízkych Tatier

Hrebeňovka Nízkych Tatier patrí k najkrajším túram na Slovensku. Počas tejto skoro 100-kilometrovej túry spoznáte Nízke Tatry tak, ako ešte nikdy predtým. Rozmanitý terén, krásne výhľady a Vysoké Tatry ako na dlani spravia z vašeho výletu neopakovateľný zážitok. Prečítajte si, čo vás na ceste hrebeňom Nízkych Tatier čaká a ako sa na cestu čo najlepšie pripraviť.

Trasa hrebeňovky Nízkych Tatier

Trasa hrebeňom Nízkych Tatier začína v Telgárte a končí na Donovaloch. Práve tento smer túry je najobľúbenejší, pretože vám tá najkrajšia časť túry zostane na koniec. Nič vám však nebráni vyraziť aj opačným smerom. V oboch prípadoch vás na celej ceste bude viesť červená značka, čo výrazne zľahčuje orientáciu. Počas 97 kilometrov cesty si vyšlapete 5499 metrov a urobiť tak môžete počas niekoľkých dní, či dokonca aj hodín. Je len na vás, či sa rozhodnete pre extrémny niekoľko-hodinový či príjemný niekoľko-dňový variant. V každom prípade to bude pekná výzva, na ktorú budete spomínať do konca života.

Hrebeňovka za 4-5 dní

Prejsť hrebeňovku Nízkych Tatier za 4-5 dní je ideálny spôsob ako si ju čo najviac užiť a spoznať Nízke Tatry ako nikdy predtým. Rozhodne to bude poriadna výzva a určite prídu chvíle, kedy budete mať chuť vrátiť sa domov, no ak tomuto pokušeniu odoláte, na konci vás bude čakať neopísateľný pocit a zážitok na celý život.

1. deň – z Telgártu po útulňu Andrejcová

Trasa: Telgárt – prameň Zubrovica – Kráľova hoľa – Stredná hoľa – Orlová – Bartková – Ždiarske sedlo – Andrejcová – útulňa Andrejcová

Prvú noc odporúčame stráviť niekde v okolí Telgártu, aby ste na toto dobrodružstvo mohli vyraziť ešte za svitania a na vašu prvú zastávku prišli čo najskôr. Hneď v úvode vás čaká kilometrové prevýšenie, vďaka ktorému sa dostanete na Kráľovu hoľu. Pôjde však o jediné veľké prevýšenie počas tohto dňa a cesta pokračuje ďalej po príjemnom teréne na hrebeni. Prvý deň zakončíte na útulni Andrejcová, kde nájdete príjemný nocľah a počas sezóny aj personál, ktorý vám poskytne občerstvenie či dokonca čapované remeselné pivo.

2. deň – z útulne Andrejcová na sedlo Čertovica

Trasa: Útulňa Andrejcová – sedlo Priehybka – Veľká Vápenica – sedlo Priehyba – Kolesárová – Oravcová – Zadná hoľa – sedlo Homôľky – Havrania poľana – útulňa Ramža – Jánov grúň – Bacúšske sedlo – sedlo za Lenivou – sedlo Čertovica

Tento deň by sa dal opísať slovami: raz ste hore a raz dole. Čaká vás veľa stúpaní, klesaní a opätovných stúpaní, a tak sa môže zdať tento úsek cesty trošku demotivujúci. Nič sa však nebojte, najkrajšia časť túry je ešte len pred vami a už len kvôli tomu sa oplatí tento úsek prekonať. V tejto časti máte na ceste 2 možnosti nocľahu. Prvou je útulňa Ramža, ktorá vám poskytne útulný prístrešok, zdroj pitnej vody aj miesto na stanovanie, no občerstvenie tu nečakajte. Ak sa rozhodnete zdolať úsek až po Čertovicu, vybrať si môžete z rôznych možností ubytovania aj stravovania. Nájdete tu reštaurácie a všelijaké penzióny, v ktorých si budete môcť dopriať sprchu, mäkkú posteľ či výdatné raňajky. 

Pohľad z hrebeňovky Nízkych Tatier

3. deň – z Čertovice na útulňu Ďurková pod Chabencom

Trasa: Čertovica – Rovienky – Lajštroch – Kumštové sedlo – Panská hoľa – Malý Gápeľ (Besná) – rázcestie Králička – Králička – Chata gen. M. R. Štefánika pod Ďumbierom – rázcestie na Krúpovo sedlo – Krúpovo sedlo – Ďumbier – Krúpovo sedlo – Demänovské (Široké) sedlo – Kamenná chata na Chopku – Chopok – Dereše – sedlo Poľany – Poľana – Krížske sedlo – Kotliská – Chabenec – Malý Chabenec – útulňa Ďurková pod Chabencom

Práve táto časť hrebeňovky je považovaná za najkrajšiu pasáž celej trasy. Na ceste vás čaká dobre vybavená chata M. R. Štefánika, na ktorej si môžete dať pauzu, jedlo či pivko na posilnenie. Ak sa rozhodnete pre iné rozfázovanie cesty, na chate nájdete aj pohodlné ubytovanie. Ďalej vás čaká výstup na najvyšší vrch Nízkych Tatier – Ďumbier, na ktorého konci si za odmenu užijete priam neskutočný výhľad. Ďalšou príjemnou zastávkou na posilnenie a doplnenie energie je Kamenná chata na Chopku, v ktorej je tiež možnosť prenocovania. Ak sa rozhodnete pokračovať po hrebeni ďalej a nocovať až na útulni Ďurková, aj tu na vás čaká možnosť občerstvenia. V tento deň vás na ceste čaká veľa krásnych výhľadov a príjemných miest na oddych a občerstvenie. Nezabudnite si svoje zásoby energie, jedla aj vody doplniť ideálne vždy, keď je to možné. Rozhodne to netreba podceňovať.

4. deň – z útulne Ďurková až po Donovaly

Trasa: Útulňa Ďurková pod Chabencom – sedlo Ďurkovej – Ďurková – sedlo Zámostskej hole – Zámostská hoľa – sedlo Latiborskej hole – Latiborská hoľa – sedlo pod Skalkou – Skalka – Košarisko – Veľká Chochuľa – Stredná Chochuľa – Malá Chochuľa – Prašivá – Hiadeľské sedlo – Kozí chrbát – sedlo Hadlanka – Handliarka – Kečka – sedlo Moštenický príslop pod Kečkou – Barania hlava – Vrchlúka – Donovaly

Počas posledného kúsku trasy vás opäť čakajú krásne výhľady, ktoré vám spríjemnia posledné náročné chvíle na hrebeni. Cesta sa vám možno bude zdať nekonečná a po 3 či 4 dňoch chôdze aj poriadne náročná. No treba myslieť na to, že na konci tohto dňa budete mať celú hrebeňovku za sebou. Ak by ste si cestu chceli skrátiť a vyhnúť sa tak najväčším prevýšeniam na tomto úseku, z červenej značky môžete pri Veľkej Chochuli odbočiť na žltú značku a zísť tak do Liptovskej Lúžnej. Na Donovaloch však určite nájdete možnosti ubytovania, oddychu, stravovania a dopravy domov oveľa ľahšie. 

Presné časy jednotlivých úsekov, profily jednotlivých častí či ďalšie podrobnejšie informácie nájdete spísané na tomto webe. Nižšie nájdete spísané všetky možnosti nocľahov aj pohodlnejšieho ubytovania na trase hrebeňovky Nízkych Tatier. Podľa toho si môžete cestu rozplánovať podľa vašich schopností a potrieb a predĺžiť či skrátiť si ju tak, ako sa vám zažiada. Celá trasa je dobre vybavená zásobami pitnej vody, možnosťami menšieho aj väčšieho občerstvenia a rôznymi formami nocľahov. Je len a len na vás, pre ktoré z nich sa rozhodnete a podľa toho si rozplánujete celú cestu na 3, 4, 5 alebo pokojne aj viac dní.

2-dňová hrebeňovka

Zdolať hrebeňovku Nízkych Tatier za 2 dni je poriadna výzva aj pre skúsených turistov. Vyžaduje si bohaté skúsenosti, poriadnu prípravu a vytrvalosť. Tento variant je ideálny pre turistov, ktorí nízkotatranskú hrebeňovku už absolvovali a trasu (alebo aspoň jej časti) poznajú. Celú cestu je nutné si detailne naplánovať, rozvrhnúť zásoby jedla a vody a tomu prispôsobiť nocovanie. Ideálnym miestom pre nocľah je v tomto prípade Štefánikova chata, na ktorej doplníte sily aj zásoby na zvyšok cesty.

Hrebeňovka na jeden záťah

Ak patríte k skúseným turistom, nejakú tú hrebeňovku už máte za sebou a hľadáte novú výzvu, ktorú by ste zdolali, môžete si vyskúšať prejsť nízkotatranskú hrebeňovku v priebehu 30 hodín. Je to poriadna výzva a šlapať budete non-stop, no ak vás už “bežná” turistika nudí, hor sa do toho!

Kde sa najesť a prespať

Na celej ceste sa nachádzajú vysokohorské chaty a útulne, vďaka ktorým môžete prespať v pohodlí a teple. Treba však myslieť na to, že počas hlavnej turistickej sezóny môžu byť voľné lôžka zaplnené skôr, než by ste čakali. Preto je dobré každý deň vyrážať zavčasu, aby ste do nasledujúcej chaty prišli čo najskôr a chytili si svoje miesta.

  • Útulňa Andrejcová – Na tejto útulni si môžete vopred rezervovať nielen lôžko, ale aj stan. Počas hlavnej sezóny je na chatke prítomný personál a vtedy nájdete tu aj chutné občerstvenie či remeselné pivo. Aktuálne info o útulni si môžete pozrieť na ich Facebookovej stránke.
  • Útulňa Ramža – jednoduchý prístrešok, ktorý vás však ochráni pred všetkými nástrahami a poskytne vám nocľah na drevených posteliach. Pri útulni je možné si postaviť aj vlastný stan, opekať si a nájdete tu aj zdroj pitnej vody. Občerstvenie tu však nečakajte.
  • Sedlo Čertovica – v tejto oblasti nájdete rôzne penzióny a reštaurácie, v ktorý si môžete dopriať teplé a výdatné jedlo, mäkkú posteľ aj osviežujúcu sprchu. Doplniť zásoby energie môžete aj vo vlastnom stane na vopred určenom mieste pri Domčeku horskej služby.
  • Chata M. R. Štefánika – ide o jednu z najväčších chát, ktoré po ceste stretnete. Stráviť tu môžete noc aj vo vlastnej izbe a vychutnať si môžete raňajky aj teplé jedlá. Ubytovanie odporúčame rezervovať vopred.
  • Kamenná chata pod Chopkom – ďalšia chata, kde sa do sýtosti napijete, najete aj vyspíte. Poskytuje 12 lôžok a jej voľnú kapacitu si môžete overiť na ich stránke. Ak si budete chcieť dopriať noc v hoteli, môžete na Chopku využiť Hotel Rotunda.
  • Útulňa Ďurková pod Chabencom – ďalšia chatka, v ktorej bez problémov strávite noc, dobre sa najete a môžete tu aj kempovať vo vlastnom stane.
  • Táborisko s prístreškom v Hiadeľskom sedle – ide o malý prístrešok, v ktorého podkroví sa vyspí cca 5 ľudí. Pri prístrešku je možné postaviť si vlastný stan aj opekať na ohnisku.

Pri téme prespávania je dôležité spomenúť, že voľné stanovanie na území Národného parku Nízke Tatry nie je možné a ak sa to rozhodnete risknúť a stráviť noc mimo vyššie spomínaných miest, môžete za to dostať peknú pokutu. Preto si určite dobre rozmyslite, kde sa rozhodnete noc stráviť. 🙂

Kde si doplniť zásoby pitnej vody

Neexistuje nič horšie, ako keď sa vám minú zásoby pitnej vody a vy máte pred sebou ešte poriadny kus cesty. Preto dostatok tekutín nikdy nepodceňujte a využite každú možnosť na ich doplnenie. Na trase tak môžete urobiť tu: Telgárt, útulňa Andrejcová, sedlo Priehybka, útulňa Ramža, sedlo Čertovica, Chata M. R. Štefánika, Kamenná chata, útulňa Ďurková, Skalka, Hiadeľské sedlo, Donovaly.

Čo si zbaliť a čo nechať doma

Hrebeňovka Nízkych Tatier je pomerne náročná túra a čím ľahšie sa zbalíte, tým jednoduchšie sa vám bude kráčať. Ako sa hovorí – menej je viac a v tomto prípade to platí dvojnásobne. Toto sú však veci, ktoré by ste doma nechať rozhodne nemali:

  • spacák je samozrejmosťou, prípadne si svoje nocovanie môžete spríjemniť karimatkou.
  • čelovka/baterka – využijete ju v prípade, že sa k nocľahu dostanete až po tme, ale aj pri nočnom využití “prírodných toaliet” 🙂
  • vhodná obuv, oblečenie a výbava – na hrebeňovku Nízkych Tatier si určite vezmite topánky, ktoré dobre poznáte, máte ich odskúšané, vychodené a cítite sa v nich pohodlne. To isté platí aj o batohu. Ku klasickému oblečeniu, pribaľte aj nepremokavé kúsky a nezabudnite na pokrývku hlavy. V blatovom teréne určite oceníte aj návleky a zídu sa vám aj turistické paličky.
  • repelent – povinná výbava najmä v letných mesiacoch, ktorú rozhodne oceníte
  • power bank – je dobré mať pri sebe nabitý telefón v prípade, že by sa niečo stalo. Nie na každej útulni je možné si telefón dobiť, preto je super mať so sebou nabitú power banku s dostatočnou kapacitou.
  • opaľovací krém – veľa času strávite šlapaním po lúkach, hrebeňoch a v kosodrevine. Tam sa slnečným lúčom nevyhnete a je dobré byť pred slnkom chránený.
  • jedlo – sami najlepšie viete, koľko jedla na túru potrebujete. Zásoby prispôsobte zastávkam na trase s možnosťou občerstvenia, aby ste si so sebou zbytočne nenosili “celú chladničku”.
  • lieky proti hnačke, náplaste na otlaky – hnačka a otlaky vám vedia hrebeňovku poriadne znepríjemniť. Preto je dobré, byť v obidvoch prípadoch pripravení.

Alternatívy trasy

Hrebeňovka Nízkych Tatier s deťmi

Ak si chcete z hrebeňovky Nízkych Tatier urobiť príjemný rodinný výlet, môžete si trasu prispôsobiť a skrátiť. Kratší variant začína v sedle Čertovica a odtiaľto sa môžete vydať na západ alebo na východ. Smerom na západ vás ako prvá zastávka čaká chata M. R. Štefánika a východným smerom to je útulňa Ramža.

Ak sa vám aj trasa z Čertovice zdá príliš náročná, hrebeňovku môžete začať zo Srdiečka alebo z Jasnej na Chopku. Pod Chopkom ihneď natrafíte na Kamennú chatu, na ktorej sa môžete najesť aj ubytovať a odtiaľ pokračovať ďalej smerom na východ alebo západ.

Hrebeňovka v zime

Hrebeňovku Nízkych Tatier si môžete pokojne prejsť aj v zimnom období. Útulne a chaty na trase sú otvorené pre turistov celoročne a poskytnú vám úkryt, nocľah a teplú stravu aj v tomto čase. Na takúto zimnú výpravu sa však treba samozrejme oveľa lepšie pripraviť a preto nezabudnite rozšíriť svoju výbavu o poriadny zimný gear vrátane lyží, ktoré vám v mnohých prípadoch môžu uľahčiť šlapanie v snehu.

Appky, ktoré sa vám zídu

Nabitý telefón a externá nabíjačka sú samozrejme základ. Vďaka tomu môžete mať poruke šikovné aplikácie, ktoré vám uľahčia alebo spríjemnia nielen túru nízkotatranskou hrebeňovkou.

Maps.me

Aplikácia, ktorá sa vám zíde nielen v horách, ale na akejkoľvek ceste, na ktorú sa vydáte. Nájdete v nej mapy celého sveta, ktoré si môžete stiahnuť (odporúčame spraviť vopred) a využiť ich aj v offline móde.

iSHMU

Počasie na horách vie byť nevypočítateľné, a preto je dobré mať k dispozícii aplikáciu, ktorá vás o náhlych zmenách bude informovať. V appke nájdete napríklad model aj ALADIN či  ECMWF.

Strava

Známa a obľúbená aplikácia nielen pre turistov, ktorá vám pomôže trackovať celú vašu cestu. Viete si v nej sledovať prehľad svojich aktivít a zíde sa vám pri akejkoľvek fyzickej aktivite. Viete si v nej nájsť ľudí, ktorí prešli rovnakú trasu a porovnať si časy. Rovnako si môžete pridať aj kamarátov a známych a zdieľať s nimi svoje výkony.

HZS

Appka, ktorú by mal mať v telefóne každý turista. Ide o aplikáciu Horskej záchrannej služby, do ktorej si môžete vpísať všetky dôležité informácie týkajúce sa vášho zdravia. Okrem toho vám appka poradí, ako postupovať v nečakaných situáciách na horách alebo vďaka nej zavoláte pomoc. Nájdete v nej aj varovania a výstrahy na hory či horské chaty, záchranné stanice a strediská HZS s polohou na mape či kontaktom.

PeakVisor

Aplikácia Peakvisor vám spríjemní každú cestu v horách. Vďaka nej už nebudete musieť hádať, na aký vrch sa práve pozeráte. Všetko vám to ukáže vďaka rozšírenej realite pomocou vášho fotoaparátu v telefóne. Appka funguje aj offline.

PlantNet

Ďalšia šikovná appka, ktorá vám spríjemní každé putovanie prírodou. Vďaka nej rozpoznáte rôzne druhy rastliniek, s ktorými sa na ceste stretnete. Určite ju oceníte ako príjemné rozptýlenie na dlhej a niekedy aj jednotvárnej ceste nielen na hrebeňovke Nízkych Tatier.

Titulná fotka: Shutterstock.com
Fotky v obsahu: Shutterstock.com + Freepik.com

Späť na blog

Pridať komentár

1 z 3